Skip to main content

Краезнание

 

Белева, Елена. Никола Гигов : Био-библиография / Състав. Елена Белева ; Библиогр. ред. Мария Аврамова . - Смолян : НОВА ПРЕС, 2023 . - 240 с. ; 29 см
  Авторката е издала настоящият био-библиографски указател по случай 85-годишнината от рождението на Никола Гигов.
  „Фактът, че до момента липсва цялостно и задълбочено проучване на живота, обществената дейност и богатото творчество на Никола Гигов обуславя необходимостта от едно такова библиографско изследване” (Елена Белева).
  Библиографията е направена по всички стандарти за подобни трудове. Същинската част на библиографията включва освен традиционните, така също и дяловете: „Никола Гигов – интервюиращ” и „Никола Гигов – интервюиран”, „Никола Гигов в БНТ”. Публикуваните показалци (четири на брой) „имат и самостоятелно значение като основа на различни проучвания върху живота и творчеството” на писателя. (Елена Белева).
  Настоящият труд е особено ценен, защото е изготвен прецизно, с много задълбочено проучване, и дава заявка за отправна точка на всички бъдещи проучвания за личността на Никола Гигов.

 

Венински, Васил. Змейова напаст : разкази / Васил Венински . - София : Мултипринт, 2023 . - 183 с. ; 20 см
  Васил Венински е известен родопски разказвач и сладкодумец. Разказите ни пренасят в отколешни времена – още по времето на турското иго и след освобожденските години. Пред очите ни се редуват павелски кираджии, търговци, овчари, крадени невести, разбойници, айдуци...Някои от разказите са по действителни случаи, което прави книгата образец на достоверност и историческа правдивост. Героите на историите са както обикновени хора, така и хора от управляващата върхушка – например цар Борис Трети, но всички ни омагьосват със своята човечност и доброта.

  Темите в тези разкази са битът на отколешните българи, техният отруден делник, семейството, децата, алъш-веришът, кръчмата, добитъкът, все неща, които увличат със своята обикновеност, но и със сладкодумният стил на автора, който не оставя читателя равнодушен към тези бисери на разказваческото изкуство.

 

Василева, Верка. Настан пее и ще пее : летописна книга на читалище "Възраждане 1949 г." - Настан / Верка Василева . - Смолян : Принта-КОМ, 2013 . - 88 с. : с ил., портр., факс. ; 24 см
  „Уважаеми читателю, В ръцете си държиш една необикновена книжка. В нея ще намериш много дати, събития, имена, снимки. Сред тях непременно ще откриеш името на свой близък. Зад всяко име, зад всяка снимка се крият много съдби на хора, водени от една идея и едно желание: да пеят, да свирят, да играят...”
  Това пише авторката в настоящата книга, направена с много обич и вдъхновение. В нея освен снимковия материал има и имената на жители на селото, които участват в читалищния живот със своя труд и желание за творчество.
  Това е книга за историята на читалището, за историята на ансамблите и съставите, включени в него, за събитията през годините, описани подробно. Малка, но изключително ценна книжка, която разкрива родолюбивата дейност на настанци, тяхното кипящо ежедневие: събрания, концерти, играни пиеси, участия във фестивали...
  Паметта на едно село и едно читалище е заключена между страниците на този ценен труд, който показва историята на младите поколения, които ще стъпят на този постамент, за да градят бъдещето .

 

Илчевски, Стефан. Протойерей Евстати Янков Евстатиев : Проповеди / Състав. Стефан Илчевски . - София : Руенски манастир, 2023 . - 456 с. ; 25 см
  Духовен наставник на Чепеларе и околностите, обичан от своите енориаши, Протойерей Евстатиев вдъхновява написването на втора книга за неговата личност. Първата е книгата на Стефан Илчевски, издадена от Руенския манастир през 2022 г .
  Този труд ни представя проповедите на Евстати Евстатиев, събирани с голяма любов от неговите последователи. Духовните чада и съвременници на протойерея свидетелстват, че любимият им наставник никога не чете по време на проповед и винаги говори, без да има пред себе си написан текст.
   Според съставителя : „Трябва да се има впредвид, че това не е буквалното съдържание на проповедите, а по-скоро бележки и мисли за съответния светец или свещено събитие, които той използва на самия празник, за да изгради и произнесе проповедта си”. „Това са думите на любимия духовен наставник, с които поколения чепеларци се учат на благочестие и се възпитават в Христовата вяра” .

 

Костова, Костадина. Трето царство / Костадина Костова . - София : Софт Прес, 2023 . - 608 с. ; 21 см
  Костадина Костова е млада българска писателка, родена в Смолян. Дебютният й роман ни пренася във времето на Третото българско царство, по времето на Фердинад и Стамболов.
  Авторката в детайли проучва факти от историята на България от тези години, за да ни запознае исторически правдиво със събитията и да вплете в тях историята на четиримата главни герои. Сюжетът, в който си дават среща темите за силата на мечтите, за дълга и честта на тези, които служат на България, ни запленява с майсторството на авторката да вае съдбите на героите с усета на умел разказвач.
  Яница, Гавраил, Страхил и Вера ни потапят в едно отдавна отминало време, в което се преплитат историческите събития и събитията от техния живот, в който те си задават въпроси за честта, за служенето на родината, за дилемите и грижите на самите герои, за различните лица на любовта.
  Стилът на авторката е още едно достойнство на книгата. Той е лек и ефирен, вплел в себе си усета на опитен писател, умеещ да води читателя напред, да го кара да съпреживява чувствата и мислите на героите и да следи със затаен дъх перипетиите на сюжета.
  Първият роман на Костадина Костова ни оставя в очакване да се появи втора нейна творба, която да докаже, че на небосклона на българската литература се е появил ярък талант!

 

Марински, Филип. Закъснели признания / Филип Марински . - София : Фараго, 2023 . - 152 с. ; 21 см
   Закъснелите признания на Филип Марински ни очакват да ги разгърнем и да се върнем назад във времето със спомените на автора, размислите му за минало и настояще и разказани истории от живота. Разказани с авторовата жар и познатата ни от предишни негови книги сладкодумност, която ни увлича да продължим да четем задъхано неговите страници.

  Филип Марински ни открехва и за свои отдавнашни прозрения, озаглавени „Разходка из стари тефтери”, в които намираме негови стихове и мисли, позабравени от времето.

  И да завършим с една мисъл на автора:

  „Щастието е нещо или необхватно голямо, или микроскопично малко, за да бъде елементарно дефинирано, но на човека е дадена способността винаги да усеща, когато се докосва до него”.

 

Момински, Мирослав. Родопа планина – една голяма любов / Мирослав Момински ; Фотогр. Мирослав Момински . - В. Търново : Фабер, 2022 . - 280 с.: с цв. ил. ; 24х31 см
  Мирослав Момински е известен български фотограф, носител на редица медали и награди в международни салони, които му носят почетното звание Артист на FIAP. Днес той е един от най-награждаваните автори.

  Познат е с неговите пейзажи, които разкриват пред погледа ни красотата на българската природа. Той е един от поетите, възпели чрез обектива на фотоапарата Родопа. В този албум авторът е събрал своите магични кадри от магичната планина. Освен прекрасните пейзажи, Мирослав Момински снима и репортажи и портрети. Чрез репортажа иска да покаже моментите, които са тук, сега, но след години ще бъдат само спомени. В портретите си авторът улавя част от душата на своя обект, очите и мимиката на лицето, които говорят много. Фотографът не натрапва своето присъствие, а деликатно предава впечатлението си от човека отсреща.

  Албумът ни пренася сякаш в миналото, защото животът на една част от родопчани е замръзнал в мигове, които вече не са част от нашето ежедневие.

 

Основни понятия в съвременната онкология и методи за увеличаване биосинтезата на КЛК в млякото и коластрата, с доказано противораково действие / Състав. Никола Ананощев и др. . - 2. прераб. и доп. изд. . - София : Изд. авт., 2023 . - 354 с. ; 21 см
  Настоящият труд е представен на читателя от лекари онколози, ветеринарни специалисти и инженери биотехнолози. Авторите са доказани в своята област специалисти с богат опит.

  Академик проф. д-р Никола Ананощев е известен лекар и специалист, член на Съюза на изобретателите в България, притежава 4 патента и 2 рационализации. През 1998 г. Международният раков регистър в гр. Лион, Франция определя д-р Никола Ананощев за Автор № 1 за Източна Европа. Проф. д-р Илия Баташки е известен лекар и специалист, директор на Медицински институт на МВР, гр. София.

  Задълбоченият им труд има за цел да запознае студенти и лекари от всички специалности със съвременната онкология, а по-специално „онкогенезата в молекулярно-биологичен и генетичен аспект, туморният растеж и метастазирането.” „Със своето съдържание, фигури, таблици и скици, тази книга си поставя за цел да запознае своите читатели с основите на онкологията и същевременно да ги въведе в химио-, хормоно-, фосфолипидо-, и лъчетерапията на злокачествените заболявания”. (Акад. проф. д-р Никола Ананощев).

 

Стоянов, Христо. Докато плъховете правят любов : (шестдесет и седем романа) / Христо Стоянов . - [София] : ХРИ100, 2023 . - 208 с. ; 21 см
   Малко са книгите в българската литература, които разказват за една нелицеприятна страна от живота – тази на бездомника. Христо Стоянов се е заел с нелеката задача да ни запознае отблизо с неговите герои, със съдбата им „отвъд Стената, разделяща улицата от дома”. (проф. Николай Димитров, предг.).

  Според автора, всеки разказ е един роман – ето защо към заглавието е добавено в скоби „шестдесет и седем романа”. А „романите” са разказаната история на поредния бездомник, която ни стисва за гърлото, но не ни позволява да изпитваме жал към тези отритнати от обществото съвременни Гаврошовци. Те са там, пред нас, но с достойнството си, с мислите си за света, за превратностите на живота, с чувствителните си души, които разбират света и хората по-добре от нас, имащите.

   Авторът пестеливо и затрогващо ни превежда през съдбите и перипетиите на героите си, които имат една обединяваща черта – всички те живеят на улицата, но улицата не е успяла да отнеме от тях човечността и усета към живота.

 

Южноцентрално държавно предприятие. Ловен туризъм / Текст и снимки Южноцентрално държавно предприятие ; Снимки Цветомир Цолов . - Смолян : Принтаком дизайн, 2023 . - 40 с. ; 23 см
  ЮЦДП – Смолян е регистрирано на 29 юни 2011 г. То стопанисва държавни горски територии в четири области – Смолянска, Пловдивска, Пазарджишка и Кърджалийска. Основни задачи на предприятието е залесяването, както и подхранването и опазването на дивеча.

  Книгата разглежда видовете дивеч на територията на предприятието: благороден елен, елен-лопатар, сърна, дива свиня, дива коза, муфлон, хищници и други.

  Описани са и различните ловни стопанства. За всяко отделно стопанство има данни за местонахождението му, какъв е релефа, флората и фауната, защитените видове на територията на стопанството, а така също и какви туристически обекти могат да бъдат посетени на съответното място. Достойнство на книгата е богатият снимков материал, както и паралелния текст на английски език.