БОЯН НИКОЛОВ ЧИНКОВ е роден на 10 февруари 1899 г. в с. Славеино, Смолянско. Баща му е абаджия, собственик на ливади и гори, уважаван и известен със своята честност и благотворителност.
  Боян завършва през 1919 г. смесена гимназия в Гюмюрджина, където баща му има магазин. През 1921 г. заминава за Грац, Австрия да следва архитектура. На следващата година се прехвърля в Берлин, Германия, където завършва Висшето техническо училище през 1925 година.
  Установява се на работа в гр. Пловдив, като открива частно архитектурна бюро. Проектира много сгради- жилищни и административни в Асеновград, Пловдив и другаде. За кратко време става един от известните архитекти в град. През 1948 г. е принуден да закрие частното си бюро и започва работа в ДСО- Пловдив, а по-късно 1952-55 г. работи в Проектанска организация. От 1956 до 1963 г. проектира като самостоятелен архитект. Тогава прави проект на къщата-музей на големия български лекар проф. Константин Чилов в родното му село. Сред проектите му е и почивния дом „Майстор Манол” в Пампорово, който работи на 70-годишна възраст през 1969 г. Боян Чинков е много повече от популярен в Пловдив. Той бе една колоритна личност, изпълнена с голям житейски оптимизъм, ражда афоризми от всяка житейска мъдрост.
  Така за разпространение на политически анекдоти е осъден на 5 г. лишаване от свобода и лежи в Старозагорския затвор от 20 ноември 1963 до 10 септ. 1964 година. Според мълвата пред Тодор Живков за него лично се застъпва Де Гол.
  Архитект Чинков не забравя никога родното Славеино. Всяко лято прекарва ни вилата си в м. Имарет дере, където се зарежда с енергия.
  Умира на 31 юли 1979 година в Пловдив, дни след като е видял Имарет дере за последно.